söndag 6 februari 2011

Att resa etiskt

Det är idag fyra veckor kvar tills vi åker. Vi läser massor om Bolivia och försöker sortera ut vilka ställen vi tycker skulle vara intressanta att åka till. Självklart ska det passa ihop någorlunda med vad man kan anta att barnen skulle uppskatta också. Vi har köpt den senaste utgåvan av Lonely Planet om Bolivia (den förra jag hade var från 1997!). Till min stora glädje fanns det ett nytt (kort) avsnitt om att resa med barn i Bolivia. Inga varningar eller avrådanden lämnades. Tvärtom stod att att det fungerar bra att resa med barn och folket i Bolivia är mycket barnkära. Ofta fungerar barn som ett sätt att överbrygga kulturella barriärer - man får lättare kontakt helt enkelt. Det är lugnande ord. Så mycket tips om servärdigheter för barn hittar man dock inte, men det ska vi utforska så gott det går. Ett tips som vi tänkte testa är iallafall ett museum för barn i Sucre. Sucre verkar vara en fin stad, t.ex. är alla hus vita, med massor av kultur och sevärdigheter att erbjuda.

I samband med oroligheterna i Egypten har frågan gällande resor till militärdiktaturer som t.ex. Thailand varit uppe på nyheterna. Hur etiskt är det egentligen att resa till en diktatur och bo på all-included hotell? Vi funderar en del kring hur resan blir så etisk som möjligt. Bolivia är ingen militärdiktatur, ingen diktatur alls, men däremot väldigt väldigt fattigt. Vi kommer att stå ut som de gringos vi i princip är för dem, det är inte mycket att göra åt den saken. Vi kollade ju förstås på programmet Klädkod:Bolivia (se tidigare inlägg) men avfärdade ganska snabbt möjligheterna att åka till Bolivia utklädd till Chola-kvinnor (alltså kjolar, plommonstop och guldtand). Vi skulle antagligen bli lätt identifierade som utbölingar ändå. Däremot är det lätt att bo, äta och resa så att de pengar som läggs kommer befolkningen till godo. Vi har särskilt blivit sugna på flera av de Ecolodge som finns, t.ex i Amazonas. Dessa ställen drivs ofta av folk från byn och överskottspengarna går till skolor etc. Helt säkert kommer vi att pröva det. Sen tänker vi ta med lite saker som vi ska skänka till Åsas gamla arbetsplats i El Alto, Yanapi. Bland annat har vi en gammal dator som är i bra skick, leksaker och kläder.

Andra etiska aspekter på att resa till Bolivia är de eskalerande miljöproblemen som finns där. Bland de största kan nämnas klimatförändringar och skövling av regnskog för att odla soja som exporteras för att användas bl.a. till djurfoder. Brist på dricksvatten är en stor och allvarlig fråga som hänger ihop med klimatförändringarna. En stor del av vattnet i La Paz kommer från glaciärer runt omkring. I den takt de smälter kommer sötvattnet snart att ta slut, och det går fort. Jag läste t.ex. i min gamla Lonely Planet från 1997 att glaciären vid Chacaltaya beräknades vara borta om 30 år, alltså 2027. Den försvann redan 2009 under en ovanligt varm period. Skövlingen av regnskog har också ökat enligt muntliga ej helt säkra källor. Orsaken skulle vara att köttmjöl förbjöds i djurfoder i samband med galna kosjukan här i Europa. Vad ersattes köttmjölet med? Jo, soja från Sydamerika. Det låter troligt i mina öron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar